Wednesday, August 27, 2008

PJS NOOR HYZAD

Keperitan hidup selepas berhenti kerja sebagai ‘ Tool and Die Maker’ di sebuah kilang tidak mematahkan semangat, malah menjadi pendorong utama PJS Noor Hyzad Kassim untuk terus berjuang bersama HPA.

Kilang tempat beliau bertugas terpaksa ditutup akibat kegawatan ekonomi. Pada waktu itu gajinya sebagai officer mejangkau RM3000 sebulan. Sudah cukup untukya menyara keluarga. Setiap hari beliau berulang alik dari Sungai Petani ke Pulau Pinang dengan menunggang motosikal. Hanya itu sahaja yang mampu dilakukan untuk memastikan isteri dan anak-anak ada makan minum di rumah.

Jiwa dan fikirannya menjadi buntu apabila kilang tempatnya bertugas ditutup. Hutang juga masih banyak pada waktu itu. Pinjaman perumahan dan kenderaan terpaksa dibayar. Anak-anak pula bersekolah. Sesuatu perlu difikirkan untuk mencari sesuap nasi bagi meneruskan kehidupan keluarga.

PJS Noor Hyzad dan isterinya mengambil keputusan membuka perniagaan secara kecil-kecilan dengan menjual roti jalan dan nasi lemak di Bandar Sungai Petani. Pendapatannya hanyalah ala kadar sahaja. Tidaklah sebanyak mana seperti pendapatan semasa beliau bekerja dulu. Kerja sebagai penjual roti jala memaksanya bangun awal pagi untuk membuat persiapan.

Ketika menunaikan umrah bersama HPA Ilham Holidays APRIL 2008

Kadang-kadang bahan-bahan yang akan digunakan untuk memasak pada esok pagi perlu juga disediakan pada lewat malam. Tidur pun tak cukup. Sering juga hasil jualan tidak laku. Dapatlah dua tiga ringgit sepagi. Tak balik modal pun. Kadang-kadang ada juga hari yang jualannya habis. Apapun, tugas sebagai peniaga roti jala, pendapatannya tidak menentu. Cukup untuk membayar api dan air serta persekolahan anal-anak. Untuk berbelanja mewah jauh sekali. Namun apakan daya, hanya itu sahaja yang ada dan mampu dilakukan.

Bersama isteri di kaki Jabal Rahmah.

Orang yang mula-mula mengajak beliau untuk bersama HPA ialah PJS Mohd Zahir Ghazali. Namun pada peringkat awalnya beliau menolak pelawaan itu kerana masih bekerja dan gajinya juga agak lumayan. Beliau tidak nampak apa-apa kelebihan yang ada dalam HPA pada waktu itu.

PJS Ustaz Zahir kembali menemuinya untuk kali kedua setelah mengetahui beliau telah berhenti kerja. Ketika itu keyakinannya terhadap HPA tetap kekal seperti mula-mula dulu. Pada Disember 2005, beliau telah hadir ke Program Perkongsian Bijak (PB) yang kali pertama diadakan di Hotel Putera Palace, Kangar selama 3 hari 3 2 malam. Dari situ beliau mula nampak akan hala tuju dan perjuangan sebenar HPA. Namun apabila pulang ke Sungai Petani, beliau masih tidak mampu untuk menyakinkan rangkaiannya hadir ke Program Perkongsian Bijak Cemerlang (PBC).

Keyakinan dan kemantapan diri dengan ilmu HPA makin bertambah apabila beliau sering hadir ke Kelas Mingguan yang diadakan di Sungai Petani. Di situlah beliau mendapat suntikan dan semangat baru untuk meneruskan perjuangan bersama HPA. Jalan mudah untuk dicapai bersama HPA sekiranya cara dan tindakan yang betul dilakukan.

Kegigihan beliau mengadakan program home party, sering mengajak rakan ke kelas mingguan dan menghantar peserta ke PBC menyebabkan rangkaian PJS Noor Hyzad makin berkembang. Jaringannya makin besar dan aktif. Beliau berupaya bertindak sebagai pemimpin yang sering menjadi rujukan kepada rangkaiannya.

Alhamdulillah dengan semangat dan kesungguhan yang ditunjukkan, PJS Noor Hyzad berjaya menikamati pendapatan berlipat kali ganda jika dibandingkan dengan pekerjaannya dahulu sebagai officer kilang walaupun baru 3 tahun bersama HPA. Apatah lagi jauh berbeza jika dibandingkan dengan hasil sebagai penjual roti jalan secara kecil-kecilan. PJS Noor Hyzad dianugerahkan Pengarah Jati Setia (PJS) oleh HPA pada Februari 2008. Anugerah itu memberikannya semangat yang lebih tinggi lagi untuk terus berjuang dan berkorban dalam usaha memartabatkan produk halal HPA.

Ends……

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Lensa eKPU