Friday, August 22, 2008

PERNIAGAAN MLM HPA TIADA SEMPADAN

Menyelusuri perjalanan dari Kota Padang, Sumatera Barat ke Kota Bukit Tinggi yang mengambil masa cuma 4 jam walaupun jaraknya cuma 45 km membuka ruang minda bahawa HPA masih lagi terasing di daerah ini. Dengan kepadatan penduduknya hampir 4.5 juta, dan keluasan 425 ribu kilometer persegi, bumi Minangkabau ini mempunyai potensi besar untuk memasarkan produk-produk halal HPA. Tinjauan secara rambang menunjukkan tidak ramai yang mengenali dan tahu HPA. Dalam kesempatan waktu yang amat terhad, saya sempat singgah di warung-warung kopi melihat gelagat dan bicara penduduk sekitar yang rata-ratanya orang minang.

Istana silam kebanggaan masyarakat pribumi Minangkabau

Tidak ramai yang ambil peduli soal pemakanan halal. Pabila ditanya tentang HPA atau RADIX, ramai yang menggeleng kepala dan mengakui tidak pernah melihat dan mendengarnya. Bicara saya mengenai pemakanan halal didaerah ini dilanjutkan bersama teman-teman yang menjadi pemandu pelancong (Ali dan Alim). Kedua-duanya juga tidak pernah mendengar dan mengetahui akan HPA sama ada di Kota Padang dan juga di Kota BukitTinggi malah seluruh Sumatera Barat masih sepi dengan HPA. Perbicaraan tentang soal pemakanan halal haram selama 3 hari sedikit sebanyak membuka minda mereka bahawa masyarakat di bumi Minangkabau amat memerlukan produk 'halalan toyyiba'.

Alam anugerah Allah SWT menggamit kedamaian di Tasek Maninjau.

Cuma bagaimanakah caranya produk-produk seperti ini boleh didagangkan dengan k
epadatan penduduk yang cukup tinggi, ditambah kemudahan jalan raya yang amat sukar. Kenderaan yang padat hanya berselisih dengan laluan satu lorong sahaja. Jalan raya yang ada hanyalah tinggalan Belanda. Pemerintah sekadar membaiki mana yang patut untuk kemudahan sementara.


Rumah kelahiran HAMKA yang dijadikan musium

Dari Kota BukitTinggi langsung menyelusuri Pagarruyung dan BatuSangkar.
Ribuan penduduk di kiri dan kanan jalan menanti sesuatu dengan penuh harapan. Dengan khudrat yang tehad tidak banyak yang dapat saya perkatakan kepada mereka. Perjalanan yang jauh dalam cuaca suram dan kesamaran ledakan asap Gunung Merapi seolah-olah menggamit kita untuk terus berkunjung lagi di bumi yang penuh sejarah dan budaya ini. Bumi daerah kelahiran pemikir Islam yang terkenal, Prof Dr HAMKA ini, perlu diselamatkan dengan sama-sama berjuang untuk memastikan produk-produk halal HPA ada di setiap rumah pencinta-pencinta Islam di sini.

Buat teman-teman HPA di Malaysia, inila
h saatnya untuk kita terus melebarkan jalur persahabatan dan persaudaraan dengan tetangga yang pastinya ternanti-nanti akan kehadiran kita bersama produk-produk halal HPA.


Rantaian kopi papan asing yang berleluasa di bumi Minangkabau.

Kepada pejuang-pejuang HPA dari KPU,sambutlah peluang ini dengan penuh kejujuran dan ingatlah kehadiran kita ke bumi Minangkabau nanti adalah atas dasar perjuangan untuk menyelamatkan ummah demi Allah dan RasulNya.


Ends...

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Lensa eKPU