Sunday, October 5, 2008

PJS SYED SALAHUDDIN

Tidak semua ahli dan pengedar HPA yakin bahawa Program Perkongsian Bijak Cemerlang (PBC) yang dianjurkan oleh HPA mampu melahirkan jutawan muslim dalam tempoh terdekat. Ada yang beranggapan bahawa plan pemasaran yang dicanangkan hanya sekadar sebuah teori perniagaan semata-mata. Ada yang bersuara dengan nada bersahaja bahawa ia hanya sekadar pelengkap slot yang menjadi agenda dalam setiap PBC di seluruh negara.

Namun ramai juga yang tidak mahu mengambil iktibar bahawa sesuatu yang diadakan itu bukanlah sekadar sia-sia. Ada natijah dan hasilan yang berganda bagi mereka yang mengerti dan mahu berusaha.Tidak ada yang lebih mulia dan indah dalam hidup ini melainkan setiap apa yang dihajati dan diimpikan menjadi kenyataan.

Bersama ahli keluarga tercinta

Inilah yang telah dibuktikan oleh seorang usahawan gigih yang lahir di utara tanah air. Syed Salahuddin Bin Syed Mahayadin, nama yang tidak asing lagi yang telah berjaya meraih pendapatan 5 angka hanya dalam masa beberapa bulan sahaja. Jutawan yang lahir hasil daripada Program PBC ini bukan sahaja bangga dengan kejayaan dirinya, malah mampu menjadi contoh dan idola kepada mereka yang menjadi peserta dalam setiap PBC di utara.

Ketika di Bandung Indonesia bersama Syed Ageel

Beliau mula menyertai HPA tanggal APRIL 2006. Seorang peguam syarie dan memiliki firma sendiri di Butterworth sejak 1998. Beliau langsung tidak mempunyai sebarang pengalaman sebagai ahli perniagaan, apatah lagi berniaga secara MLM. Setelah bersama HPA, barulah beliau mula belajar tentang perniagaan secara MLM. Sebagai seorang peguam syarie, sudah tentu perkara yang berkaitan dengan halal haram serta sumber yang sahih menjadi persoalan dan perbualan dalam jiwanya.

Beliau sempat mentelaah dan meneliti serta membuat perbandingan antara MLM HPA dengan MLM beberapa syarikat lain. Baginya keunikan yang ada dalam MLM HPA adalah sesuatu yang pelik dan amat berbeza jauh dengan sistem yang diketengahkan oleh syarikat-syarikat lain.

Setelah hadir sebagai peserta PBC pada 2007, Syed Salahuddin mendapat maklumat yang lebih jelas tentang hala tuju dan perjuangan HPA. HPA bukan semata-mata perniagaan yang hanya membri focus kepada keuntungan. Tetapi lebih jauh daripada itu HPA adalah wadah perjuangan umat Islam. Umat Islam perlu diselamatkann daripada mengguna dan mengamalkan barangan yang lazimnya ada unsur-unsur syubahah. Paling malang jika barangan itu dihasilkan oleh musuh-musuh Islam. Perjuangan untuk memastikan umat Islam mempunyai kesedaran terhadap tanggungjawab mereka menggunakan barangan halal adalah suatu perkara yang memerlukan kerjasama secara menyeluruh.

Dua beradik yang intim

Atas sokongan dan semangat yang diberikan oleh isteri tercinta, Sharifah Nadiah bt Sy Ibrahim Alhabshi, Syed Salahuddin memulakan langkahnya untuk terus berjuang secara habis-habisan bersama HPA. Dalam masa yang sama beliau tidak meninggalkan profesionnya sebagai peguam syarie. Beliau bijak membahagikan masa dalam melakukan tugasnya.

Kini, beliau banyak mengisi slot-slot di PBC sekitar utara. Kadang-kadag beliau akan ke Johor dan Kuala Lumpur untuk bertemu dengan rangkaiannya di sana. Ceramah di kelas-kelas mingguan adalah agenda tetap Syed Salahuddin. Boleh dikatakan hampir semua cawangan HPA di utara telah beliau pergi untuk menyampaikan ceramah terutama kepada pengedar-pengedar baru.

Rakan-rakan seperjuangan dari KPU

Dorongan, bantuan dan semangat yang diberikan oleh sahabat-sahabat dari Kelab Pemimpin Utara (KPU) telah melayakkan Syed Salahuddin dianugerahkan Pengarah Jati Setia (PJS) pada April 2007. Selain itu dalam KONVEK 2007, beliau diisytiharkan sebagai peserta PBC terbaik Malaysia. Beliau juga dianugerahkan sebagai Pemimpin Harapan HPA.

Alhamdulillah, walaupun baru hampir 2 tahun bersama HPA, pendapatan beliau berlipat kaliganda mengatasi pendapatannya sebagai peguam. Sesuatu yang beliau tidak pernah impikan dan jangkakan akan berlaku dalam sejarah hidupnya. Apa yang beliau perolehi adalah hasil usaha dan berkat keyakinannya bahawa sesungguhnya 9/10 rezeki itu datangnya dari perniagaan dan kejayaan itu adalah milik mereka yang rajin berusaha, bertawakkal serta yakin rezeki itu di tangan Allah SWT.

Ends……..

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Lensa eKPU