Saturday, July 26, 2008

PJS Md Khatib Hussain

KEGIGIHAN ANAK KAMPUNG MELAKAR SEJARAH DALAM HPA

Hidup ini tidak selalunya indah. Ada ketikanya kita gembira dan ada waktunya pula kita akan berdukacita. Memang benar kata orang tua-tua. Waktu senang memang ramai kawan. Tapi apabila susah, kawan rapatpun akan merenggangkan diri. Carilah sahabat kerana ia akan memahami dan menyelami hati dan sanubari kita, sama ada waktu kita susah atau senang. Kawan hanyalah sekadar dipinggiran. Menumpang gembira denga gelak ketawa ketika kita senang dan akan menghilang dan beralasan ketika kita dalam kesempitan.

Itulah antara ungkapan awal yang dilontarkan oleh PJS Md Khatib Hussain, di awal bicaranya dengan saya. Menceritakan saat-saat beliau mula bergabung dengan HPA, kelihatan air matanya bergenang di kelopak mata. Sekali-sekali dia menarik nafas panjang dan kedengaran suaranya seakan-akan sebak menahan hiba dan pilu. Entah apa yang terbuku di hatinya, siapa pun tidak tahu. Hanya dia dan Allah SWT sahaja yang mengetahui.

Anak kelahiran Parit Panjang, Baling Kedah ini merupakan salah seorang Pengarah Jati Setia (PJS) HPA. Beliau mula mengenali HPA pada tahun 1996. Ketika itu usianya 43 tahun dan HPA pada waktu itu masih lagi menjalankan perniagaan secara Single Level Marketing (SLM). Bapa kepada 11 orang anak ini mula mengenali HPA kerana masalah kesihatan pada dirinya. PJS Md Khatib pada waktu itu menghidap penyakit batu karang yang agak serius. Doktor di Hospital Sungai Petani mencadangkan kepada beliau agar segera melakukan pembedahan. Jika tidak keadaan kesihatannya akan menjadi lebih parah.

Atas cadangan seorang sahabat, PJS Md Khatib telah mengenali HPA dan mengamalkan herba Malac, Masu Asli dan Teh Herba. Alhamdulillah berkat kesabaran, keyakinan dan izin Allah SWT batu karang yang dihidapinya telah pecah dan hancur.
Akhirnya penyakit beliau telah sembuh hingga ke hari ini.

Atas dasar ingin membantu dan berkongsi keyakinan akan kehebatan herba HPA, PJS Md Khatib mula mengorak langkah memperkenalkan HPA kepada keluarga, rakan-rakan, sahabat handai dan sesiapa juga yang ditemuinya. Beliau amat bersyukur di atas apa yang berlaku ke atas dirinya. Apalah ada sangat kepada dirinya, hanya orang kampung yang bekerja sebagai buruh dan berniaga secara kecil-kecilan di pekan Parit Panjang.

Tidak ada apa yang hendak beliau banggakan. Dengan berniaga secara kecil-kecilan itulah, PJS Md Khatib mampu menyara makan minum 11 orang anaknya.

Apabila HPA mengorak langkah menukarkan sistem perniagaannya dari SLM kepada MLM pada 1997, PJS MD Khatib telah memohon kepada HPA untuk menjadi stokis. Bermula detik inilah, tekad beliau untuk terus memperjuangka HPA secara sungguh-sungguh bermula. Beliau bekerja tanpa mengenal erti penat dan jemu dengan mengadakan demo, home party dan juga membuka gerai-gerai jualan di sekitar daerah Baling dengan tujuan untuk memperkenalkan dan mempromosi barangan HPA kepada umat Islam.
Terus terang beliau menegaskan bahawa beliau tidak pandai berbicara dan berceramah seperti orang lain. Macam-macam perlian dan kata-kata yang kurang enak didengar yang dilemparkan kepadanya ketika memberi penerangan HPA. Ada yang mengejek, ada yang tertawa, ada yang hanya melihat sebelah mata dan sebelah muka. Tapi beliau tetap sabar.

Walaupun ketika itu bonusnya tidaklah seberapa, tetapi semangatnya untuk memperkenalkan HPA cukup tinggi.. Boleh dikatakan setiap hari beliau dan isteri akan keluar menjual dan memperkenalkan produk HPA di pekan Parit Panjang. Kadang-kadang ke pekan Kupang dan Baling.
Tahun 2004, HPA memperkenalkan produk baru Kopi Radix. Waktu itu macam-macam jenis kopi ada di pasaran. Namun PJS MD Khatib tidak pernah menganggap kopi-kopi lain sebagai pesaing. Beliau tetap dan amat yakin bahawa suatu hari nanti Kopi Radix mampu menguasai pasaran, terutama di daerah Baling. Atas kesungguhan beliau tanpa mengenal erti penat dan jemu, beliau berjaya menguasai gerai-gerai dan warung-warung sekitar daerah Baling. Setiap kedai dan warung pasti disinggahnya. Jualan Kopi Radix beliau merupakan jualan tertinggi Negara pada waktu itu sehingga HPA menobatkan beliau dengan anugerah ‘ Panglima Kopi Radix’ dalam Konvek HPA.

Ditanya mengenai kenangan yang tidak dapat dilupakan, beliau menitiskan air mata tanpa disedari. Pernah suatu ketika sekitar tahun 2002. Ketika itu ramai pemimpin dan pengedar keluar meninggalkan HPA dan memasuki Syarikat ‘S’. PJS Md Khatib telah mengundang Pengarah Urusan HPA, Hj Ismail Ahmad untuk merasmikan Majlis Sambutan Aidil Fitri di Dewan Tun Razak, Baling. Hampir 500 kad jemputan diedarkan. Makanan cukup jenuh dengan hidangan pelbagai aneka. Pengarah Urusan hadir. Tapi sayangnya, pengedar yang hadir sekitar 14 orang sahaja. Beliau terkedu dan terlalu hiba mengenangkan peristiwa itu.

Walau apa pun yang berlaku semua itu merupakan catatan dalam sejarah hidupnya. Sekarang PJS Md Khatib menjadi kebanggaan penduduk Parit Panjang. Usianya kini menjangkau 55 tahun. Beliau menjadi contoh teladan generasi muda di tempatnya sebagai usahawan muslim yang berjaya. Kelulusannya tidaklah seberapa. Cuma lepasan pondok sahaja. Belajar mengenal huruf Al-Quran dan perkara-perkara asas dan pokok fardu ain untuk dijadikan panduan hidup.

Sekarang beliau boleh berbangga dengan pendapatan 5 angka bersama HPA. Suatu pendapatan yang tidak disangka-sangka dan dimimpi bagi orang kampung sepertinya. Berbeza dengan hidupnya dulu ketika menjaja secara kecil-kecilan. Nak dapat RM20 ringgit sehari pun sukar. Tidak pernah termimpi olehnya untuk memandu Toyota Innova bersama keluarga, kerana baginya dulu hanya motosikal buruk dan kereta sorong roda tiga yang menjadi teman setia sejak sekian lama. Yang pasti beliau tidak pernah sombong dan bangga diri dengan apa yang ada padanya hari ini. Sikap dan sifatnya tetap sama seperti dulu. Mudah mesra, mudah senyum dan yang pasti beliau mempunyai semangat yang makin kuat untuk membantu dan membimbing mereka yang ingin berjaya dan mengubah nasib hidup.

Baginya, ikhlas, jujur, peramah, yakin, tiada perasaan hasad dengki, jangan mudah berputus asa dan yakin bahawa rezeki di tangan Allah SWT, kejayaan pasti menjadi milik kita. Syabas PJS MD Khatib.

Ends…..

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Lensa eKPU